Den misforståede vejrtrækning hvert 3. armtag

hold ikke stædigt fast i det

Jeg har haft berøring med rigtig mange svømmere. Det er lige fra helt begynder til elite. Som begynder til øvet svømmer har man naturligvis begrænset erfaring med svømning og derfor søger viden omkring teknik, træning og generel tilgang til det at svømme og træne svømning. Hvilket er rigtig godt. Dog er der noget, som jeg har lagt mærke til. Nogle gange kan der godt opstå misforståelse omkring, hvad der bliver sagt/ment og hvordan det bliver opfattet.

Når jeg har undervisning og vi f.eks. har fokus på vejrtrækning og der kommer spørgsmål ang. vejrtrækning, så kan der godt blive spurgt, ”hvornår skal jeg trække vejret? ”. Hertil svarer jeg, ”træk vejret når du har behov for det, eller når det giver mening for dig”, hvortil der kan komme en bemærkning ”jamen, jeg har hørt/læst, at jeg skal trække vejret ved hvert 3. armtag”.

Nej, man SKAL ikke trække vejret ved hvert 3. armtag.

Der er ingen regler om det, du må trække vejret, når du vil. Hermed ikke sagt, at det ikke er godt at kunne og specielt at kunne trække vejret til begge sider. Men denne misforståelse kan godt få folk til tro, at det er den eneste måde, der virker og man stædigt skal holde fast på det, lige meget om det er til træning eller ved en konkurrence. Det er dog ikke tilfældet. Man skal gøre de ting, som virker for en, afhængig af den situation man er i og som kan være med til at højne ens præstation.

Som udgangspunkt kan det være rigtig fornuftigt, at man som begynder til øvet svømmer arbejder med vejrtrækning ved hvert 3. armtag. Det kan der være flere gode grunde til bl.a.:

  • Man øver vejrtrækning til begge sider, hvilket er rigtig godt at kunne. Man bliver derved ikke for ensidig, som måske kan føre til en ”skæv” vejrtrækning.
  • Nogle kan føle en bedre rytme i deres svømning.
  • Ved svømning i havet og svømning med andre (måske konkurrencer) kan man orientere sig til begge sider.
  • Ved bølger der irritere ens vejrtrækning, kan man trække vejret modsat.

Trods disse gode ting ved det, så skal man ikke stædigt holde fast i det uanset hvad. Der er situationer, hvor andre vejrtrækningsrytmer kan være gavnlige. Det kan bl.a. være:

  • Hvis man får vand galt i halsen i en vejrtrækning, så er det godt at kunne trække til den anden siden lige efter. Ellers kan det være lang tid at holde vejret i 6 armtag.
  • Hvis man svømmer hårdt til, så kan en begrænsende faktor for ens præstation være mindre tilgængelig ilt ved vejrtrækning hvert 3. armtag. Så kan vejrtrækning ved hvert 2. armtag, som måske også suppleres op med et par armtag med vejrtrækning hver gang, være med til at højne ens ydeevne.
  • Eller måske passer vejrtrækningen ikke lige præcis på hvert 3. armtag nogle gange pga. bølger, og man må derfor vente et armtag eller to inden vejrtrækning igen.

Det du skal prøve at undgå, er at komme i en situation, hvor du er i stort iltunderskud og derfor bliver nødt til at stoppe op for at få vejret.

Det handler om, at man skal finde ud af, hvad der virker for en selv i en given situation og efterhånden som situationen ændre sig, så justere man, så det passer til en. Det kan være, at man har lagt for hårdt ud, har svømmet skævt, der er større bølger end man regnede med, man svømmer ind i nogen, der er flere folk omkring en end man regnede med osv. Specielt i open water svømning bliver det sjældent lige som man regnede med. I alle disse situationer bliver man derfor nødt til at tilpasse sin svømning, så man er tryg, tilpas og effektiv, så man kan optimere sin svømmeperformance.

Det gælder om at træne alle de ting, som du vil kunne møde ude i bølgen/konkurrencen. Det kan enten være ting, som du er nervøs for eller tænker er udfordringer for dig, og som vil påvirke din performance. Det handler altså om at få et større erfaringsgrundlag, så du har et større repertoire at trække på, når du står i en situation, og ikke kun have én ting du kan.

I det her tilfælde (vejrtrækning), drejer det sig om at have en vejrtrækning, der fungere for en. Du bør derfor øve disse ting både i bassin og open water:

  • Vejrtrækning ved hvert 5., 4., 3., 2. armtag + hvert armtag. Ja, der stod ”hvert armtag”. Det er en rigtig god egenskab at kunne.
  • Svømme blandt andre svømmere og se, hvad det skaber af bølger, som kan have indvirkning på din vejrtrækning.
  • Vejrtrækning i forhold til orientering.
  • Du bør tage ud og træne, når det blæser og der er bølge. Vil disse bølger have indvirkning på din vejrtrækning? Skal du finde en bestemt rytme, så din vejrtrækning passer til bølgerne osv.
  • Træn blandt mange og se om dette også har indvirkning, når du svømme tæt på andre, langt fra andre eller midt imellem.

Find det der virker for dig i en given situation og juster til, hvis tingene ændre sig. Det er derfor, at man ikke stædigt skal holde fast i vejrtrækning hvert 3. armtag i den tro, at det vil “redde” en eller gøre det lettere for en. Nej, juster hvis det er nødvendigt, og gå gerne tilbage til vejrtrækning hvert 3. armtag, hvis det er det, som generelt virker for dig.

God træning derude 🙂