Kvalitet i teknikøvelser

ellers er det lige meget.

Svømning er ikke så svært, som mange gør det til. Det kræver dog den rette indsats for at lære det og lære det ordentligt. Der er selvfølgelig forskel på folk og hvor hurtigt man lære det eller bliver bedre til det.

Det, der er rigtig vigtigt, er teknik. Lige meget hvilket niveau man er på, så bør man altid have fokus på noget teknik. I hvor stor grad er selvfølgelig afhængig af, hvor man er i sin sæson. Som nybegynder-let øvet bør man dog tilegne en stor del af tiden i vandet til teknik/teknikøvelser. Det kan sagtens være over halvdelen af svømmetræningen, der er teknik. Jeg er desuden tit blevet spurgt, hvilke teknikøvelser der er bedst. Mit svar er, at der er ikke nogle teknikøvelser, der er bedre end andre, det afhænger fuldstændig af niveauet på atleten og hvad vedkommendes mål er. Denne fokus på ”de bedste teknikøvelser” fik mig til at tænke over, om fokus måske var det helt forkerte sted.

Jeg har, i mit virke som svømmetræner, desværre mødt rigtig mange atleter, som har haft brugt rigtig meget tid på at lave teknikøvelser, som de ikke rigtig har fået noget ud af. Det, jeg har observeret, er ofte, at den kvalitet der bliver lagt i teknikøvelserne, ikke er specielt god. De har derved ”spildt” en masse tid og ikke fået det udbytte, som de havde regnet med. Derfor mener jeg, at fokus hellere skal være, at få ordentlig kvalitet ind i sine øvelser, fremfor et fokus på hvilke øvelser der er “bedst”.

Hvordan gør man så det? Det handler om, at finde ud af hvor man falder igennem, da kvalitet kan være mange ting. Ved man det, så ved man også hvor man kan sætte ind henne. Jeg har prøvet at finde forskellige årsager til, at kvaliteten kan mangle i teknikøvelser.

1) Øvelsesforståelse: Man har måske ikke helt forstået, hvad en bestemt teknikøvelse går ud på eller hvad meningen med øvelsen er. Derfor ved man ikke helt præcist, hvordan bevægelserne skal udføres, hvordan det skal føles eller hvad man skal være særligt opmærksom på. Så spørg ind til øvelserne, hvis du er i tvivl om, hvad den gavner.

Teknik

2) Følelsen: Netop dette med fornemmelsen og følelsen man skal have i arme, hovedet, kroppen og lign. er rigtig vigtig. Denne fornemmelse/følelse kan afhjælpe en, hvis man gør noget forkert. F.eks. ved man hvordan det bør mærkes i skulderen i en bestemt del af taget, hvordan kroppen skal roteres i en bestemt øvelse eller hvordan hovedets stilling skal føles ved vejrtrækning osv.

Har man ikke selv indsigt i, hvornår man gør noget rigtigt eller forkert, så vil kvaliteten højst sandsynligt være af ringe karakter. For hvornår ved man så, at man laver øvelsen rigtigt? Man kan så sige, at hvis der står en træner på kanten, så kan vedkommende rette en. Men vi kender også godt det, når vi er til træning i klubben, så er der sikkert også mange andre i vandet ad gangen, som tager en træners opmærksomhed, hvorved man ofte kan blive ladt til sig selv i store dele af træningen.

En selvjustits kan derved højne kvaliteten af din tekniktræning. Derfor skal du lægge mærke til hvordan det føles, når du gør det rigtig, så du kan genkalde eller prøve at tilnærme denne følelse, når du lave øvelser selv.

3) Fokus: Det kan også være, at man har en dag, hvor man ikke er specielt fokuseret, og derved ikke tænker over, hvad man gør. Er man mere eller mindre ufokuseret vil man højst sandsynlig bare japper igennem øvelserne. Har man ikke fokus, så bliver kvaliteten også derefter. Så hellere lade være med at lave øvelser, der er specielt krævende, den dag og find på noget andet.

4) Øvelsen går langsomt: Man kan også hurtigt blive irriteret over, at en øvelse ikke går specielt stærkt, eller man bliver stresset over, at andre der laver øvelsen, gør det hurtigere. MEN det er lige præcis det, der er OK. Det må gerne gå langsomt og man SKAL have overskud for at kunne koncentrere sig, om det man laver. Vil man følge andres tempo kan man risikere to ting:

1) enten at man kommer til at ændre øvelsen for derved at få mere fart på. Ændres øvelsen så kan outputtet også være anderledes end hvad der oprindeligt var tænkt og så træner man noget andet eller man træner noget som ikke er brugbart.

2) eller man gør det hele for hurtigt og derved mister sin følelse og kontrol med bevægelserne.

5) Tålmodighed: Man føler måske ikke ”fremskridt” eller kan ”mærke” en effekt efter 2. eller 3. bane af øvelsen og derfor hurtigt hopper videre til noget andet, eller måske heller ikke efter et par uger, hvor man har arbejdet med en bestemt ting. Der skal tålmodighed til og mange gentagelser af de rigtige bevægelser, før den sammensatte stilart bliver bedre. Specielt som voksen kan det være svært, da det tager tid at indlære nye bevægelsesmønstre eller ændre gamle vaner/bevægelsesmønstre, derfor skal disse bevægelsesmønstre laves igen og igen og igen, før det har ændret sig og vil få en effekt. Mange af de ting man kan arbejde med, vil man også kunne udvikle på, så man kan lave mere avancerede og udfordrende øvelser. Derfor kan man sagtens arbejde med ”det samme fokuspunkt” i flere år.

svømme teknik

6) ”En ting ad gangen”: Når man så laver en øvelse eller svømmer den sammensatte stilart, så vil man gøre alle ting rigtigt på én gang. MEN det er UMULIGT. Man kan kun have fokus på én ting ad gangen. Det kan være svært og kræver tilvænning, for de andre ”fejl” man laver vil så også forekomme. Ja, det vil de, men det er ok, hvis kvaliteten af den ting, man har fokus på, er af høj kvalitet.

7) Få fokuspunkter: Man vil ændre alt på én gang. Det vil også være umuligt. I stedet bør du kun have 2-3 fokuspunkter, som kan rykke dig mest og arbejd med dem over et længere stykke tid, i stedet for at ville ændre det hele på én gang. Men det kan selvfølgelig være svært at finde ud af, hvilke fokuspunkter man skal have. Få hjælp af en træner til at identificere de 2-3 fokuspunkter, så kan de mindre vigtige ting vente til senere.

Der er sikkert også andre årsager, men disse er nogle af dem, jeg finder rigtig vigtige. Så for at opsummere, så er teknik vigtig, men der skal kvalitet i teknikken. Det er de rigtige gentagelser/bevægelser, der gør, at man bliver bedre. Laver man mange gentagelser UDEN kvalitet (dvs. IKKE den ”korrekte” bevægelse), så hjælper det ikke meget og man ”spilder” sin tid.

Derfor skal man ikke tænke: “Jeg skal hen og nå mine 3km” (hvori man måske også har teknik øvelser) eller hvor langt det nu kan være. Nej, man skal hellere tænke: “Nu skal jeg hen og nå de og de teknikøvelser”, og have fuld fokus på dem, og så må man se, hvor langt man når.

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af de ovenstående punkter, så bør du nok ændre din tilgang til teknikøvelser.

God fornøjelse 🙂